Byggprojekt Uppsala stationhus

Här kommer du att kunna följa byggandet av Uppsala station i skala 1:87. Merparten av byggdelarna konstrueras i SketchUp för att sedan skrivas ut på en 3D skrivare. Det är första gången vi bygger något liknande och för min del är allt nytt, både SketchUp och 3D utskrifter. Nu när man kommit en bit på väg kan man undra om Uppsala station var rätt modell att börja med, men skam den som ger sig. Dock har en hel del hamnat i papperskorgen, speciellt i början.

  1. Allt börjar med en ritning i fullskala, som turligt nog går att skriva ut i valfri skala, dvs 1:87 i detta fall samt en drös med fotografier. Efter en del övervägande och tester med skrivaren för att komma fram till vilken detaljeringsnivå, som det är möjligt att åstadkomma, är det bara att kavla upp ärmarna och köra, det är många delar som ska tas fram.

2. Stationen blir totalt ca 1500 mm lång, så bygget är uppdelat i 3 delar. Detta är efter många timmar de utskrivna väggarna till mittdelen, som motsvara den del som först byggdes, ca 50 stycken.

3. Nu är alla väggdelar grundmålade.

4. Nästa steg blir att måla fönster och dörrar, ca 100 st. Utsmyckningar på väggarna ca 50 delar samt utsmyckningen runt 3 av dörrarna på framsidan. Det får bli ett jobb några regniga dagar i sommar.

Nu är alla väggdelar målade ”stöpplade” för att en yta som liknar putsad. Dags att börja med monteringen, börjar med att sätta dit glas, fönsterbågar samt dörrar. Det blir riktigt glas ca 1mm tjockt.

Montering påbörjad

Det mesta av utsmyckningen klar plus trappor. Man får passa fingertopparna när man ska såga millimeterstora lister i 45 grader. Tur att de var lite snålare med utsmyckning på den sida som är mot spåren.
Nu är det dags för taket som ser lite knepigt ut att få till.

Det blev takstolar för att få till den böjda formen på takfallet.

Avvaktar med taket och fixar lite belysning först, det blir enklare. Inner-/ytterbelysningen är uppdelad på olika delar för att senare kunna styras med en Arduino och Loconet interface.

En första test med taket, några missar i modellen samt lite kladdig målning. Takfallet är inte rätt det ligger bara rakt på och följer inte takstolen.

Det blev inte bra med takstolarna, svårt att få till hörnen och de svängda partierna. Skrev ut hela undertaket istället. Delarna är utskrivna med lägsta kvalitet för att det inte skulle gå åt så mycket plast samt att utskriftstiden blev någorlunda rimlig. Det tog ändå nästan 30 timmar.  Nu återstår bara att lägga på ”takplåten”, men nu finns det något stabilt under att lägga den på. Gör dessa separat för att få en slätare yta men framförallt kunna få till plåtskarvarna, speciellt på de böjda ytorna.

Taket en bit på väg.

Det närmar sig, taket snart klart på mittdelen. Gjorde "plåten" 0.3 mm istället för som i början 0.6 mm, blev lättare att limma den mot det böjda takfallet.

Mittdelen nästan klar, stuprör och några mindre detaljer ska dit och eventuellt lite vädring, men nu blir det den norra tillbyggnaden.

Nu börjar norra tillbyggnaden ta form.

Undertaket klart

Utbyggnaden mot spåren, väggarna klara

Norra tillbyggnaden klar, förutom lite av utsmyckningen

Taket + en del av plattformstaket. Använde kirurgtejp för att skapa papptaket, som det finns många tips om på MJ forumet.

Södra utbyggnaden börjar ta form, väggarna klara.

Tillbyggnaden för restaurangen klar

Södra tillbyggnaden klar

Dags för lite belysning av plattformen på baksidan i form av "lysrör". Två SMD led storlek 1206 i varje.

Lite information så folk vet var de ska ta vägen. Den elektroniska tavlan till höger är dubbelsidig.